Medifix

Leverancier in medisch meubilair en zorgproducten

Medicijnkasten voor 's Koonings Jacht

“Met de nieuwe kasten wilden we tegelijkertijd ook bij alle woningen dezelfde structuur aanbrengen voor het beheren en uitzetten van medicijnen.”

Annelies Schenk, Stafverpleegkundige Gehandicaptenzorg 's Koonings Jacht, Siza Dorp Groep, Arnhem


“De kasten waarin we de medicijnen bewaarden voor de locatie ‘s Koonings Jaght (waar voornamelijk cliënten met een verstandelijke beperking in een huiselijke omgeving wonen) waren hard aan vervanging toe en stonden vol met spullen die er niet in thuis hoorden. Met een speciale werkgroep zijn we op zoek gegaan naar een alternatief.

In eerste instantie gaf de werkgroep de voorkeur aan medicijnwagens. Maar dat bleek toch niet zo handig omdat onze cliënten op verschillende tijden eten. We hebben veel medewerkers die medicijnen verdelen en zij zouden dan telkens achter de wagens aan moeten gaan. Bovendien was de opbergruimte in een wagen te beperkt voor de hele voorraad. Daarom werden het uiteindelijk toch kasten.

Met de nieuwe kasten wilden we tegelijkertijd ook bij alle woningen dezelfde structuur aanbrengen voor het beheren en uitzetten van medicijnen. Na een proefplaatsing koos de werkgroep uiteindelijk voor een Pharmasafe kast met 3 afsluitbare compartimenten. Bovenin staat de uitgezette medicatie, in het midden de voorraad, en onderin is een opiatenkastje gemonteerd.

Sommige medewerkers vinden de kast veel te klein, maar bij correct gebruik blijft er nog ruimte over. Van de inspectie mogen we immers geen reservevoorraden meer aanhouden en het is niet de bedoeling dat er verpleegkundige artikelen in de medicijnkast worden bewaard. Er loopt nog een discussie over de sleutels. De teams van de woningen (afdelingen) zelf vinden het makkelijk om voor alle medicijnkasten een gelijke sleutel te hebben, maar uit veiligheidsoogpunt zou ik liever overal verschillende sloten willen.”