Medifix

Leverancier in medisch meubilair en zorgproducten

Verbetering van de medicatieveiligheid is prioriteit

“Het grote voordeel van deze kluisjes is hun overzichtelijkheid.”

Dieke Buitink, Teammanager, Woonzorgcentrum De Engelenburgh (Zorggroep Charim), Veenendaal


“Als teammanager besefte ik dat de medicatieveiligheid verbeterd moest worden. Een medewerkster had bij haar schoonvader mooie medicijnkluisjes gezien en daar zijn we achteraan gegaan. De kluisjes bleken van Medifix te komen.

We hebben er 771 van gekocht voor alle zorglocaties van Charim. Het grote voordeel van deze kluisjes is hun overzichtelijkheid. Ze hebben allemaal dezelfde indeling, zijn afsluitbaar en hebben een open vak voor de zorgmap. De kluisjes hangen in de bewonersappartementen.

Bewoners met BEM 1 en BEM 2 (Beoordeling Eigen Beheer van Medicatie) beheren zelfstandig hun medicijnen. Bij bewoners vanaf BEM 3 beheren wij de medicatie en sluiten we de kluisjes met het slot.

Het sleutelplan is eenvoudig: omdat alle kluisjes achter een individueel afsluitbare voordeur hangen, kunnen we overal volstaan met één sleutel.

Behalve de aanschaf van medicijnkluisjes hebben we meer veranderd om de medicatieveiligheid te verbeteren. Voor heel Charim geldt nu hetzelfde medicijnprotocol. De bevoegde verzorgenden lopen medicatierondes zonder telefoon en ze dragen op dat moment een speciaal medicijnhesje. Hierdoor kunnen zij zich volledig concentreren op het uitdelen van medicatie.

Verder levert de apotheek voortaan minder losse medicatie. Ook hebben we het Baxteren aangepast; van meerdere medicijnen naar één medicijn per zakje. Met deze structurele veranderingen in onze werkwijze konden we binnen drie maanden de medicatieveiligheid aanzienlijk verbeteren.”